Kiwi- Spinatgreenie

De bedste surdejsrugstykker

Skærmbillede 2015-07-29 kl. 11.41.24Jeg har længe været for skræmt af surdej, og dens lidt blakkede ry for at være en lidt svært fætter at håndtere, til at kaste mig ud i at give det et forsøg. Men da jeg endelig fandt en fremgangsmåde, der var nogenlunde overskuelig, og som ikke tog lang tid, gav jeg mig til at lave en – og det var en succes! Fremgangsmåden kommer på bloggen senere, for det er virkelig let.

Ud af min surdej har jeg nu flere gange lavet disse rugstykker, for hold op, hvor er de altså bare gode! Det kan godt være, surdej er en anelse mere besværligt at arbejde med, men resultatet er bare også bedre! Sprøde udenpå og luftige indeni – ligesom jeg godt kan lide dem. De er bestemt ikke sunde, men som selvforkælelse en langsom søndag morgen med et generøst lag af peanutbutter på er de gudespise med en kop varm kaffe til. Opskriften er fra Thefoodclub og er super let, og jeg vil væde med, at de fleste har alle tingene i køleskabet i forvejen.

Ingredienser

1 dl surdej

5 dl koldt vand

15 g salt

1 ært gær

200 gram rugmel

400 gram hvedemel

Fremgangsmåde

Start med at blande surdej, vand og gær. tilsæt herefter salt, rugmel og hvedemel og rør hele herligheden sammen på en røremaskine. Jeg har brugt en Kitchenaid, som klarer jobbet fint. Jeg kørte dejen i cirka 10 minutter på niveau 5. Dejen er først færdig, når den slipper skålens kanter og har bestået glutenprøven som Claus Meyer kalder den. Det vil sige, at du skal kunne tage en klat dej og strække den ud mellem to fingre, uden den går i stykker. Herefter kommes dejen i et oliesmurt skål og stilles dækket med film på køl natten over (10-20 timer helst).

Dagen efter tages dejen ud af køleskabet. Den skal helst stå på køkkenbordet i mindst en time efter, gerne længere, hvis du har tiden til det. Ovnen skal varmes helt op til 250 grader, og alt efter om du bager på bageplade eller pizzasten, så lad den stå derinde imens ovnen varmer op. Jeg bruger personligt selv pizzasten, og er rigtig glad for det, men jeg har også prøvet med en bageplade, og det fungerer ganske udmærket! Bollerne deles og lægges på den varme plade og bages i cirka 20 minutter midt i ovnen (bollerne skal få en mørk og sprød overflade)

Hvis hele portionen ikke kan spises er de velegnede til at fryse. Velbekomme!

 

2

 • Pernille Karlsen

  Åh, de ser gode ud! De må jeg afprøve!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julielykke

   Det synes jeg helt sikkert, du skal! Du må gerne vende tilbage med resultatet, hvis du har lyst 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kiwi- Spinatgreenie