et festligt Ebay-tip

En surdejsguide

IMG_9306

Som lovet kommer her en guide til, hvordan jeg laver og bruger min surdej. Det er slet ikke så besværligt, som folk gør det til, og brødet er altså bare mere lækkert når det tilføjes den syrlige smag. Denne surdej er lavet på hvede, den er derfor bedst egnet til lyst brød (herunder også brød bagt på rug- og grahamsmel), og ikke så meget til fremstilling af rugbrød, hvor jeg nok ville anvende en grovere en af slagsen.

Surdej af hvede

Dag 1: 2 dl lunken vand og 2 1/2 dl hvedemel samt 1 spsk flydende honning

Dag 2: 1 dl lunken vand og 1 1/2 dl hvedemel

Dag 3: 1 dl lunken vand og 1 1/2 dl hvedemel

På førstedagen røres ingredienserne sammen til en tynd grød, dækkes med film og stilles på køkkenbordet. Den skal gerne dufte syrligt og boble en smule på toppen. På anden- og tredjedagen røres mel og vand i dejen, og den hviler igen tildækket på køkkenbordet. på fjerdedagen er surdejen klar til at blive brugt.

Surdejen opbevares i køleskabet, og skal fodres ofte for ikke at dø – det lyder voldsomt, men man skal huske, at den faktisk er levende! Jeg fodrer min cirka 2 gange i ugen med 1 dl mel og en halv dl lunken vand.

Når surdejen skal bruges skal den gerne tages ud af køleskabet en halv til en hel time inden den skal bruges, så kan du også lige tjekke, at der stadig er liv i den, den skal igen boble og dufte syrligt – hvis den nærmere lugter af sur skraldespand, skal den ud. Ligeledes er det en god idé lige at fodre den efter brug. Hvis surdejen ikke bruges i længere tid, bliver den selvfølgelig stor, og så kunne det jo være, man havde en i omgangskredsen, der ville blive glad for en klat surdej (;

Fremgangsmåden er fundet på frkmuffin.blogspot.dk

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

et festligt Ebay-tip